A sármos örök rosszfiú? – 5 emlékezetes film Vincent Cassellel

Gazdag az életmű és sokszínű. Vincent Cassel nem megy el akármilyen filmbe játszani. Szeret ő választani. Egy nagy formátumú rendezőnek gyengébb forgatókönyvre is igent mond. Casselről az a szíveket tipró rosszfiú jut elsőre eszembe, akinek a szeme sem áll jól. Valódi életében is tett azért, hogy ezt az imidzset fenntartsa. Exfelesége, Monica Bellucci nyilatkozta róla, hogy soha nem várta el férjétől, hogy hűséges legyen hozzá. Cassel legújabb, Különleges életek című filmjével pedig ismét bebizonyította, mennyire nem skatulyázható be. Most összeszedtem nektek leginkább megnézős és/vagy újranézős filmjeit.

5. Az igazi vacak szálló – Agyatlan apartman (1999)

Emlékszik még valaki erre az eszement angol vígjátékra a ’90-es évek végéről? Bennem élénken megmaradt bizarr humora. Egy nagy blődség az egész, de van benne rendszer. A rendező, Adrian Edmondson és forgatókönyvíró társa, Rik Mayall gyakorlatilag csináltak maguknak egy filmet, amelyben újra idióta gyerekek lehettek, akik ceruzát szúrnak a másik fenekébe és konyhai fogóval tágítják a másik orrlyukát.

Az agyatlan apartman üzemeltetői / Fotó: Flamex

Az alapszitu szerint Edmondson és Mayall karakterei – a két lábon járó jellemkomikumok – a világ legvacakabb szállóját üzemeltetik. A Guest House Paradisoban jobb, ha nem szállsz meg.

Vendégek megvetése, gyanúsan sugárzó halak, kilátás egy atomerőműre – hogy csak néhány jellegzetes elemet említsek. Közben a srácok egymást püfölik és szívatják a legképtelenebb módokon.

Gyermekded játékukba egyszer csak berobban az esküvőjéről elmenekülő gyönyörű olasz díva, Héléne Mahieu alakításában – nyomában erőszakos vőlegénye.

A tajparaszt digót az örök rosszfiú, Vincent Cassel alakítja. Cassel voltaképpen a latin macsó karakter – és egyben önmaga – paródiája. Élvezet nézni.

4. Egyik kutya, másik dobermann – Dobermann (1997)

Egy elképesztően stílusosan fényképezett, sötét tónusú, pörgős ritmusú, brutális akciófilm, amire Tarantino is valószínűleg csak csettintett. A címszereplő Dobermann (Vincent Cassel) első fegyverét csecsemőkorában fogta a kezébe és az éles lőszer azóta is személyisége részét képezi.

A falkavezér, Dobermann / Fotó: Mokép

Felnőve egy komplett elmebetegekből álló bűnözői falka vezére lesz, amelynek tagja szerelme, egy süketnéma cigánylány is. A csendes, de annál tüzesebb szépséget Monica Bellucci formálja meg. A film még szerelmük hajnalán készült, és az, hogy odáig voltak egymásért, nagyon átjön a vásznon.

Dobermannként Cassel, ha kell kíméletlen, karizmatikus bandavezér, ha kell, érzelmes szerető.

Egy balul elsült bankrablás után nyomába ered egy erősen pszichopatoid vonásokat mutató, könyörtelen zsaru. A török származású francia Tchéky Karyo az Életeken át, a Nikita és sok más mozis siker mellett Jan Kounen filmjében is bizonyította, hogy mekkora színészzseni.

Kettejük kiszámíthatóan véres párbaja egy koponyafejes, extrém szexpartiknak helyt adó szórakozóhelyen éri el a csúcspontját.

3. Capoeira tánc a Fabergé-tojásért – Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét (2004)

A nagymenőkkel (George Clooney, Julia Roberts, Andy García, Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Matt Damon, Bruce Willis és még sokan mások) telezsúfolt hollywoodi gigaprodukció folytatásába bevették a francia filmszínészt is. És milyen jól tették! Steven Soderbergh valójában Vincent Casellel növelte a tétet.

Ki, ha én nem / Fotó: InterCom

A filmnek nagyon jól áll a riviéra sármőre. Gondolom, ti is emlékeztek Cassel szexi capoeira táncára a szigorúan őrzött Fabergé-tojás védelmét szolgáló lézersugarak között.

Vincent Cassel egy interjúban elmondta, hogy Soderberghnek rögtön igent mondott, noha a felkérés pillanatában még nem volt forgatókönyv, és azt sem látta, hogyan fogja észrevetetni magát ennyi sztár között.

Megoldotta. A capoeira tánc is a francia színész ötlete volt és a rendező hagyta magát rábeszélni.

2. Nesze nektek hepiend! –  Visszafordíthatatlan (2002)

Ez az a film, amelyben majd’ 10 percen át erőszakolják Monica Belluccit. Vagyis az általa megformált karaktert. És aki ezért bosszút áll, szerelme, akit ezúttal is Vincent Cassel alakít. A Visszafordíthatatlan forgatásának idején Cassel és Bellucci még férj és feleség voltak. Azóta, mint tudjuk elvált az álompár.

Még előtte / Fotó: Másképp Alapítvány

Gaspar Noé visszafelé elmesélt filmje a mindent elsöprő, megsemmisítő erejű bosszúvágyról mesél. Kiáltottak rá kígyót is, békát is. A Cannes-i Filmfesztivál botránydarabja volt 2002-ben.

Pedig valójában az élet kiszámíthatatlanságáról, sokszor igazságtalan durvaságáról szól.

A jelentéktelennek tűnő, majd a későbbi események fényében fatálisnak bizonyuló – és soha többé jóvá nem tehető – pillanatok erejéről.

Az életművét a szex, drogok és erőszak szentháromságára építő Noé tudja, hogy nincs hepiend. Nem lehet. De ha a néző ragaszkodik hozzá, hát megkapja: az elején. „Be kell vallanom, élvezettel figyeltem az ájuldozó embereket Cannes-ban” – nyilatkozta Noé.

1. Héjanász a filmvásznon – Az én szerelmem (2015)

Egy női perspektívájú film a párkapcsolaton belüli érzelmi bántalmazásról. A Vincent Cassel alakította férfi igazi hullámvasútra ülteti fel élete szerelmét (Emmanuelle Bercot).

A kibírhatatlan ellenállhatatlan / Fotó: Vertigo Média Kft.

Valami elképesztő módon működik közöttük a kémia, legyen szó akár vad egymásra kívánásról, akár ádáz veszekedésekről. Könnyen átélhetővé válik a sztori, főleg, ha mi magunk is voltunk már egy se-veled-se-nélküled kapcsolat elszenvedői. Maïwenn (Le Besco) rendező(nő) filmje csúcsra járatja az érzelmeket.

Vincent Cassel figurája egyszerre egy szíveket összetörő arrogáns vadállat és megrendült férj, hatalmas szexuális vonzerővel rendelkező predátor és elérzékenyülő apa.

Noha Cassel szokásos módon elképesztőt alakított, mégsem ő kapott elismerést Az én szerelmemben nyújtott teljesítményéért. Emmanuelle Bercot a 2015-ös Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznő díját – tegyük hozzá, megérdemelten.

Ez a film elsők között mutatta meg, mennyire pusztító is valójában egy narcisztikussal együttélni. Ajánlom azoknak, akik szerint a szerelem örök harc és nász, de még inkább azoknak, akik szerint ez meghaladott gondolat.

 Címlapfotó: Ellen Von Unwerth