Vagányság és csipetnyi feminizmus – Folytatódik a Vénusz Projekt

Irodalmi szexizmus, a nők helyzete a zeneiparban, borászat női szemmel. Néhány kérdés azok közül, amelyeket két Z-generációs, önmagukat bátornak, kritikusnak, mégis lazának nevező fiatal nő egy valamelyest még újnak számító platformon boncolgatott az elmúlt fél évben. Ők a Vénusz Projekt, Magyarország egyetlen, feminista témákkal foglalkozó podcastjének házigazdái. A hamarosan induló második évadban az akadémiai metoo-ról, a menstruációs szegénységről és a tudatos divatról is hallhatunk izgalmasnak ígérkező beszélgetéseket.

Mi a csuda az a Vénusz Projekt?

A Vénusz Projekt alapító-házigazdái Rutai Lili és Solti Hanna fiatal újságírók, akik külön-külön is sokat foglalkoznak társadalmi és kulturális témákkal. Hát még együtt! Z-generációsok, bátrak, kritikusak, mégis lazák. Az augusztus óta „sugárzó” Vénusz Projekt egyike volt a Magyarországon – külföldhöz képest némi késéssel – végigsöprő podcast hullámnak. 

A Vénusz Projekt alapítói / Fotó: Fejér Bernadett

A podcast gyakorlatilag egy ingyenes rádióműsor, ami hanganyagként elérhető az interneten és számos zene- és podcast-megosztó platformon. Sőt, le is tölthető, így offline is hallgatható. A Vénusz Projekt kéthetente jelentkezik új epizóddal, és már a legtöbb „kézenfekvő” felületen rendelkezésre áll: Spotify-on, YouTube-on, Apple Podcasts-en, Google Podcasts-en. 

„Érdekes nőkkel, nem csak nőknek érdekes témákról” – ez a szlogenje Magyarország egyetlen feminista témákkal foglalkozó podcastjének, a Vénusz Projektnek. 

A Vénusz Projekt első évadának adásaiban Lili és Hanna meghívott szakértő vendégeik társaságában olyan témákat feszegettek, mint a rossz adományozás és a hétköznapi fenntarthatóság. Feltették a kérdést, hogy van-e szexizmus az irodalomban vagy éppen a városi terekben. Boncolgatták a female-gaze kifejezés jelentését és létjogosultságát, megvitatták, hogy milyen a nők helyzete a zeneiparban és a borászatban. Mindezt női aspektusból, némi vagány és cseppet sem radikális feminizmussal fűszerezve. 

A menstruációs szegénységtől a tudatos divatig – Vénusz Projekt 2. évad

A második évadban Hanna és Lili beszélgetnek majd a Holy Duck blog szerzőjével, Mengyán Eszterrel a mindennapi tudatosságról, az öltözködés és a környezetvédelem kapcsolatáról. Szó lesz a blog létrejöttéről, hatásáról és arról, miért fontos, hogy az interneten legyen hazai platformja a tudatos divatnak.

Solti Hanna és Rutai Lili / Fotó: Fejér Bernadett

A Vénusz-lányok vendége lesz Rácz Koni, Magyarország egyik legsikeresebb vogue-táncosa, aki erről a különleges és bonyolult táncstílusról és szubkultúráról fog beszélni. Arról, hogy mekkora önbizalmat ad és miben segít az embernek. Az ország egyik legnagyobb állatmenhelyének dolgozóival a befogadásról, a közösségi média használatáról és a segítségről fognak beszélni.

A színházi és az akadémiai metoo-t, a modern jógát, a pornót és a menstruációs szegénységet feldolgozó epizódok vendégszereplői még titkosak, de mindegyik témát alaposan, szakértők segítségével fogják bemutatni. 

Tartsatok a lányokkal! És ne csak a lányok! 😊 A második évad első része január 28-án lesz hallható.

A Vénusz Projekt eddigi összes adása elérhető itt: www.linktr.ee/venuszprojekt 

Vénusz Projekt / Fotó: A Vénusz Projekt Facebook-oldala

Vénusz Projekt az Instagramon: https://www.instagram.com/venuszprojekt/

és Facebookon: https://www.facebook.com/venuszprojekt.podcast/ 

Borítókép: Zora Pataki