Nagy Károly: „Az emberek utazás iránti vágya nem tűnik el”

Ha legfeljebb három mondatban kellene bemutatnom magam, az utazás, a világ felfedezésének vágya biztosan szerepelne az egyikben. Azt szoktam mondani, lételemem az utazás. Lassan egy éve mégis a világjárvány határozza meg az életemet, mindannyiunk életét. Noha idénre anyagi okok miatt nem terveztem (nagyobb) utat, a vágy, hogy útra keljek, hullámokban tör rám. Még most is, miközben a fél világ (ha nem az egész) újra bezárkózik. És ha nekem ennyire nehéz az egy helyben maradás, mi a helyzet azokkal, akik a turizmusból, idegenforgalomból élnek? Akiknek tényleg ez az életük? Ők mindezt hogyan élik meg és hogyan élik túl?

Erre voltam kíváncsi, úgyhogy a turisztikai szegmens különböző képviselőit kérdeztem. Fogadjátok szeretettel az 5 részből álló interjúsorozatot, amelyben megszólal A sárga ruhás lány, Vándorboy, Travellina, Nagy Károly, a Bono Utazási Központ ügyvezetője és Kása Heni, a Spanyolban Otthon bloggere.

Ma Nagy Károly, a Bono Utazási Központ ügyvezető igazgatója a beszélgetőpartnerem.

Nagy Károly, utazásszervező

Fotó: Józsa Jetta

Nagy Károly 1976-ban született. Budapesten él, három lány édesapja. A Debreceni Egyetemen történelem tanári, a Budapesti Gazdasági Főiskolán idegenforgalmi szakközgazdászi oklevelet szerzett. A turizmusban 1999 óta dolgozik, 2005 óta a Bono Utazási Központ a munkahelye, mely utazási vállalkozást 2015 óta cégvezetőként, 2017 óta ügyvezetőként irányítja.

Melyik az a szó, ami a 2020-as évről legelőször eszedbe jut?

A kihívás. 2020 tavaszán biztos, hogy nem ez a kifejezés jutott volna eszembe, de megtanultunk együtt élni a jelenlegi helyzettel és fel kellett dolgoznunk a kezdeti sokkot. Több mindenre megtanított minket az elmúlt időszak, a preferenciák jelentősen megváltoztak.

A világjárvány mennyiben változtatta meg az erre az évre vonatkozó korábbi terveidet? Hogyan érintette a vállalkozásodat? És mit jelent neked, a személyes életedben?

Erős évre számítottunk, nagy forgalomra és sok utasra. A téli előfoglalási szezonban soha nem látott telítettséget értek el a tavaszi és nyári útjaink, így volt okunk bizakodni 2020 februárjáig. Olyan nyári csoportos utakra is kitehettük a „megtelt” táblát, melyre másoknak eszükbe sem jutott volna utat indítani, értem ezalatt Grönlandot, a Feröer szigeteket vagy Lofotent.

Február közepétől már tudtuk, hogy ez az év más lesz, mint a többi. Olyan helyzetbe kerültünk, amit korábban el sem tudtunk képzelni, az üzleti terveinket kidobhattuk a kukába.

Én szerencsésnek mondhatom magam, a családunk eddig „sikeresen” vigyázott magára és kitart a türelem is, mellyel át lehet vészelni ezt az időszakot.

Milyen túlélési stratégiát dolgoztál ki erre az évre? És mit tervezel a következő évre?

Nem volt szabad kétségbe esni, lehetőségeket kellett keresni, hogy amikor lehet majd utazni, mi tudjunk utaztatni. Ehhez utak kellettek – olyan helyekre, ahová szívesen elutaznak a bátrabbak. Egy pillanatig nem álltunk le: új utazási ajánlatokon kezdtünk el dolgozni és folyamatosan tréningezzük magunkat. Nyáron volt szűk két hónap, amikor Európán belül több helyre is lehetett utazni, így a nyárra jó szívvel gondolok vissza.

Szeptember óta viszont a széles körű oltás utáni időszakra tervezünk, hogyha megnyílnak a határok, mi ott legyünk azon kevesek között, akiknek még lesz utazási kínálata. Ehhez óriási erőt adott, hogy az utazási irodánk teljes csapata együtt maradt, és együtt készül a pandémia utáni lehetőségekre.

A sárga ruhás lány: “A rugalmasság, a kreativitás lehet a kulcs a túléléshez”

Megítélésed szerint a pandémia hogyan rendezte, hogyan rendezi át a turizmus, idegenforgalom ágazatot?

Messze még a vége, így szinte bizonyos, hogy lesznek még nagy vesztesek és lesznek nyertesek is. A kevésbé tőkeerős légitársaságok, hajótársaságok, busztársaságok közül többen nem fognak kitartani és a szállodák egy része sem nyit ki újra. Akik az elmúlt évek gazdasági fellendüléséből nem tudtak kellőképp profitálni és félretenni, bajba kerültek. Akik ezt a hosszú és nehéz időszakot túlélik, ők lehetnek a nyertesek, hiszen várhatóan az emberek utazás iránti vágya nem tűnik el, így a piac könnyen keresletivé alakulhat át.

Kik, milyen vállalkozások élhetik túl az ágazatban a világjárvány következményeit?

A költséghatékonyságot előtérbe helyező, jelentős tartalékokkal rendelkező vállalkozások mellett azokban az országokban lehet sok „túlélő”, ahol az állam időben, jelentős összeggel és kedvezménnyel segítette a leginkább érintett szektorokat.

Sajnos Magyarországon sok áldozattal kell számolnunk a segítség elmaradása, késlekedése vagy nem megfelelő helyre való juttatása miatt.

Mire számítasz 2021-ben?

Optimista vagyok, a turizmusban fellendülést várok amint elkezdődik a széles körű oltás, és az országok átláthatóan, tervezhetően közzé teszik, hogy kiket és milyen feltételekkel engednek be.

Milyen segítségre lenne leginkább szüksége a vállalkozásodnak?

A legfontosabb az lenne, hogy a magyar kormány kövesse az EU ajánlásait és tervezhető környezetet nyújtson a vállalkozások számára.

Milyen kormányzati intézkedés segíthetne a turizmus, idegenforgalom ágazatnak?

Ingyenes és széles körű teszteléssel hamarabb talpra állhatna a mindennapi élet mellett a turizmus is. Lecsökkenne a fertőzöttség, meg lehetne ezután nyitni a határokat, melyek könnyen átjárhatóak lennének oltási bizonyítvány vagy friss, negatív Covid-teszt birtokában. Mind a beutaztató, mind a kiutaztató turizmus számára létszükséglet ez.

Ha majd lehet már utazni, hová vezetne az első utad?

Most is lehet utazni, csak nem egyszerű. Még erre a télre is van tervem, tavaszra több is; nyárra pedig repülőjegyet foglaltam Nápolyba.

Hány országban jártál eddig összesen?

Úgy 80-90 lehet, már régen számoltam.

Hol érezted magad a legjobban?

Sok kedves utazási emlékem van, de ha egy országot kell választanom, az Amerikai Egyesült Államokat választanám.

Bono Utazási Központ

A 2004-ben alapított, budapesti székhelyű Bono Utazási Központ – amellett, hogy időközben az észak-európai utazások specialistájává vált – mára a világ 70 országába kínál csoportos és egyéni körutazásokat, nyaralóutakat.

Mit is mondhatnék ennek a – nevezzük így eufemisztikusan – furcsa évnek a végén? Azt kívánom mindannyiótoknak, hogy legyen olyan az új esztendőtök, amilyet szeretnétek.

Kiemelt kép: Tronka Levente