Közelítő podcast

Rácz Laura Rebecca kulturális újságíró vagyok. Hiszem, hogy a személyes történeteknek szemléletformáló ereje van. És ugyanígy a művészetnek. Ha közelebbről is megnézünk számunkra ismeretlen, tőlünk idegen, távoli jelenségeket, könnyen kiderülhet, hogy nem is annyira ijesztőek. 

Olyan emberekkel beszélgetek, akik alkotó vagy segítő tevékenységükkel, vagy a saját életükkel példát mutatnak. Hiszem, hogy nekik köszönhetően közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy egy elfogadóbb és ezáltal boldogabb társadalomban élhessünk.

Ezért indítottam el Közelítő – Közelről nem is ijesztő nevű podcastomat. Hallgassátok szeretettel, nyitottsággal!

2022 – 1. (pilot) évad

Az első podcast adásban Oravecz Lizanka és Fekete Gy. Viktor autizmus tapasztalati szakértőkkel és érdekvédelmi előadókkal beszélgettem, akik maguk is diagnózissal rendelkező autisták. Lizanka és Viktor készítik az Autista Vagyok ismeretterjesztő Youtube-csatorna videóit. Vajon mi a polkorrekt megnevezés: autista vagy autista személy? Autizmussal élő vagy autizmussal érintett? Szabad-e még azt mondani, hogy Aspergeres? Áldás vagy átok az autizmus? Lizankának és Viktornak miért volt rögös, majdnem végzetes az út a diagnózisig? Milyen segítsége van ma annak, akinél felmerül a gyanú, hogy autista? Hogyan lehet nem autistaként jó párkapcsolatban élni egy autista emberrel?

Közelítő_S01EP01_Oravecz Lizanka és Fekete Gy. Viktor – Közelítő – Közelről nem is ijesztő | Podcast a Spotifyon

Ha három pontban össze kellene foglalnom, hogy Murinai Angéláról mi jut elsőként az eszembe, akkor ezek lennének: 1. bátor feminista, egy megosztó személyiség, 2. egy édesanya, aki elvesztette az egyik gyermekét, és ezt egy megindító regényben elmesélte, 3. az a nagyon fontos társadalmi munka, amit végez és amiről a könyveiben is ír. De vajon ő miként határozza meg magát? Mit jelent az ő feminizmusa? És tényleg férfigyűlölő, ahogyan azt szókimondó közéleti cikkei, posztjai komment-szekciójában rendre a fejéhez vágják?

Közelítő_S01EP02_Murinai Angéla – Közelítő – Közelről nem is ijesztő | Podcast a Spotifyon

A Független Színháznál vallják: „azért dolgozunk, hogy az eltérő csoportok megértsék, elfogadják egymást, és közösen teremtsenek értéket. Nálunk nem számít, ki vagy, honnan jöttél, az viszont igen, hogy mit gondolsz a világról, és mit teszel érte. Szeretnénk, ha származástól függetlenül és közösen tennénk azért, hogy egy jobb és nyitottabb országban élhessünk.” Mit gondol Balogh Rodrigó rendező, művészeti vezető és Varga Dávid színész, énekes arról, hogy milyen szinten van jelen a rasszizmus, a cigányellenesség 2022-ben Magyarországon. Mit tehet ez ellen a művészet? Szóba jött a miniszterelnök tusványosi beszéde is a „kevert fajokról” (a stúdiófelvételre 2022 nyarán került sor). Miért fontos, hogy legyenek roma hősök, egyáltalán kik ők és mitől hősök?

Közelítő_S01EP03_Független Színház – Közelítő – Közelről nem is ijesztő | Podcast a Spotifyon

Járai Kíra szinkronrendezővel és Járai Máté színész, műsorvezetővel a nyitott házasságukról, tudatos gyermekmentességükről, Máté szüleinek alkoholizmusáról és az ő biszexuális coming-outjáról is beszélgettünk. Arról kérdeztem őket, nem bánták-e meg, hogy ezekkel kiálltak a nyilvánosság elé. Az ismertség lehet-e eszköz arra, hogy elmozduljunk egy nyitottabb, toleránsabb társadalom felé?

Közelítő_S01EP04_Járai Kíra és Máté – Közelítő – Közelről nem is ijesztő | Podcast a Spotifyon

Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina a KV Társulat alapítói, színészek. A KV Társulat a magyarországi független szféra egyik legrégebbi folyamatosan működő női társulata, amely aktuális, hiánypótló, érzékeny témákat dolgoz fel kortárs színházi nyelven. Miért tartják fontosnak, hogy előadásaik középpontjában fajsúlyos témák, sokszor tabutémák álljanak: állami intézetben nevelkedett gyerekek sorsa, prostitúció és szexrabszolgaság, az emberkereskedelem elleni küzdelem, nőiség, anyaság, fellépés a nők elleni erőszakkal szemben, a gyermekbántalmazás ellen, stb. Honnan ered ez az elkötelezettség, szociális érzékenység? Mit jelent a színház közéleti szerepvállalása? 

Közelítő_S01EP05_KV Társulat – Közelítő – Közelről nem is ijesztő | Podcast a Spotifyon

Temesvári Orsolya több mint négy éve egy közlekedési balesetben súlyosan megsérült, nyaktól lefelé lebénult. Azóta kerekesszékkel közlekedik. Orsi jogász, gerincvelő sérült, újságíró, TEDx előadó. Blogot írt Utazás a gerincvelőm körül címen és motivációs előadásokat tart. Amikor a beszélgetésre készültem, rájöttem, hogy nem olyan egyszerű korrektül, PC-n fogalmazni, hogy véletlenül se bántsuk meg a másikat. Mit kell, lehet, szabad mondani és mit nem? Mozgássérült, fogyatékossággal élő, kerekesszékes? Felmerült bennem az is, mi lenne, ha én kerülnék hasonló helyzetbe, nem biztos, hogy az életet választanám. Orsival erről is lehetett beszélgetni. Elmondta nekem, ő miért döntött a folytatás mellett és miből merít erőt, hitet, kitartást. 

Közelítő_S01EP06_Temesvári Orsolya – Közelítő – Közelről nem is ijesztő | Podcast a Spotifyon