„Ez a könyv empátiára tanít” – Sajtómegjelenések – Tudatosan gyermektelenek

2022-es megjelenések:

„Ütős, nyílt, trendi szóhasználattal élve bevállalós könyv, ami minden bizonyára megosztja majd az embereket, komoly ellenérzéseket válthat ki sokakból, másokra pedig felszabadító hatással lehet. Ennek a kényes, kényelmetlen témának is helye van a közbeszédben; álljunk hozzá optimistán: a könyv elősegítheti a társadalmi elfogadást. (Ha a realitást nézzük, frontokat is nyithat – ha tabukról van szó, ez a tisztulás, a fejlődés útja.) Azokról sem feledkezzünk el persze, akik számára a gyermek nélküli élet nem tudatos döntés kérdése; sok embertársunknak betegség vagy társtalanság miatt nem születhet gyermeke… Számukra ez a könyv különösen felkavaró olvasmány lehet. A kötet elgondolkodtató történeteket, véleményeket vonultat fel, és tényleg kíméletlenül őszinte; önreflexióra készteti a szülőket is, azokat is, akik gyermekvállalás előtt állnak. „

Tudatosan gyermektelenek. Felkavaró, felszabadító könyv a tabuk ellen (eletszepitok.hu)

„Rácz Laura Rebecca Tudatosan gyermektelenek. Életutak, döntések – Könyv a tabuk ellen című kötetéből komplett társadalomkritika bontakozik ki a magyar családokról és társadalomról, és egy nagyon fontos kérdés: mégis kinek mi köze ahhoz, hogy ki vállal gyereket, ki nem, és miért. … Nagyon tanulságos olvasmány – szülőknek és a childfree-életforma iránt érdeklődőknek egyaránt. Talán eljött az idő arra, hogy ne egymással szemben határozzuk meg magunkat, és a másik döntését ne ítéljük el (vice versa), csak hallgassuk meg egymást, és figyeljünk, érezzünk együtt. Mert mindannyian tanulhatunk egymástól felelősségvállalásról, tudatosságról és önazonosságról – amik nélkül nincs boldog társadalom.”

A tudatos gyermektelenség ugyanolyan felelős döntés, mint a gyerekvállalás – Ilyen a „childfree” életforma egy most megjelent könyv szerint – WMN

„Van, aki a 30-as éveiben döntötte el, hogy nem lesz utódja, más állítja, már az anyaméhben is tudta, hogy ő nem lesz szülő. Az egyiknek boldog gyermekkora volt, a másikat verték, bántalmazták, megalázták. Ami közös bennük: tudatosan gyermektelenek. Döntésük okát és a következményeket Rácz Laura Rebeccának mesélték el, a kulturális újságíró könyvet írt a történetükből.”

https://nepszava.hu/3151248_tudatosan-gyermektelenek-tenyleg-csak-az-lehet-boldog-aki-szul 

„Érdemes ezt a kötetet forgatni azoknak is, akik nem akarnak gyereket vagy még nem döntöttek, esetleg halogatják a témát, és azoknak is, akiknek már van gyerekük, de érdeklik a gyermektelenség mögötti okok is. … A könyvet elolvasva nagyon különböző nézőpontokat vehetünk szemügyre az elbeszélések alapján. A „childfree” megszólalók többnyire zavarba ejtő nyíltsággal beszélnek múltbeli sérelmeikről, a rosszul berögzült és továbbvitt családi mintákról, de van olyan interjúalany, aki kizárólag neve és az ismertetőjegyek megváltoztatásával járult hozzá a beszélgetéshez és a publikáláshoz. … Kulturális, családi, társadalmi okok, egészen szélsőséges vélemények ütköznek a könyvben. Vannak olyan, valóban szélsőséges nézetek is a könyvben, amelyikkel én is nehezen azonosultam, bár nem is ez a lényeg, hanem a megértés. A tudatosan gyermektelenek sem egyformák – érdemes megismerni gondolataikat.”

Könyvajánló: Tudatosan gyermektelenek – sheabouteverything (blog.hu)

„A könyvről először a megjelenése előtt körülbelül két héttel hallottam. Sokat gondolkodtam rajta, hogy elolvassam, avagy sem. Aztán úgy döntöttem, hogy miért ne. Maximum, ha nem annyira összeszedett vagy egyszerűen nem tudom megérteni akkor elmondom azt, hogy mi a probléma, de itt nem ez történt. Már az előszó és az első interjú is magával ragadott. … Az írónő egy olyan témát hozott nekünk, ami rettenetesen megosztja az emberek. … A könyvben rengeteg ember meg lett szólaltatva, akár névvel akár név nélkül, de elmondták, hogy miért döntöttek és éreznek úgy, ahogy. Rengeteg élettel/élethelyzettel találkozunk. Voltak kevésbé szerencsések, akiknek nem adatott meg a mások által sokszor emlegetett boldog gyerekkor.  … Meglepődtem mennyire őszinték és mélyek voltak az interjúk. Minden rétegből, nemből és élethelyzetből volt ember, akinek az álláspontját elolvashattuk. … Az írónő pedig tényleg mindennek utána járt rendkívül nagy körültekintéssel. Az, hogy egy ilyen típusú könyvet összehozzon, ennyi emberrel kialakítson kapcsolatot és beszélhessen velük pedig rendkívül nagy munka. … A könyv empátiára tanít és bár a mai világban ez kb. kihaló félben van, de próbáljuk meg megérteni és elfogadni mások döntését.

Értékelés: Rácz Laura Rebecca – Tudatosan gyermektelenek – A valóságon túl (avalosagontul.blogspot.com)

„Könyv született Magyarországon azokról, akik tudatosan nem akarnak gyermeket – Így még senki nem mert a témáról írni.”

Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek – Blikk

„Manapság egyre többen döntenek a gyermektelen életmód mellett, amely még mindig nagy megbotránkozást vált ki a társadalom többi részében. Rácz laura Rebecca ezt a tabu témakört járta körbe, kíméletlenül őszintén, valódi visszajelzések és mélyinterjúk segítségével. A könyv arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért nem szeretnének bizonyos emberek gyermeket vállalni. Ennek változatos okain vezet minket keresztül a szerző.”

Ha érdekli a pszichológia, íme pár izgalmas olvasmány – Nyugati Fény (nyugatifeny.hu)

„Ez az írás nem(csak) a gyerekvállalásról szól: rengeteg égető társadalmi kérdés, tabu, egyéni és szociális probléma, transzgenerációs elakadás, közéleti jelenség kerül benne felszínre, ami miatt több jelentésrétege is létezik.”

Kíméletlenül őszinte könyv childfree nőkről és férfiakról – Mi az a blogger?

„Melyek a tudatosan vállalt gyermektelen életforma valós okai? Milyen út vezet az életre szóló döntéshez? Milyen bántások érik – akár családon belül is – a tudatosan gyermekteleneket? Közel 900 visszajelzésből, 23 mélyinterjúból és szakértői megszólalásokból áll össze a kötet, amelyben az érintettek „nem mondhatták el senkinek, így hát elmondják most mindenkinek” életük legfontosabb döntését.” 

Könyvklub: Tudatosan gyermektelenek – Womagic

„Rácz Laura Rebecca kíméletlenül őszinte könyve nőkről, férfiakról és párokról szól, akik tudatosan gyermek nélkül szeretnék élni az életüket. Childfree – ahogyan Magyarországon még senki nem mert beszélni róla”

Kíméletlenül őszinte könyv childfree nőkről és férfiakról – hamarosan megjelenik! – Citizine

„Érdekes, elgondolkodtató kötet volt, tele izgalmas ès megdöbbentő életutakkal. Volt amivel tudtam azonosulni és volt amivel nem, de szerintem nem kell mindig mindennel és mindenkivel 100%-osan egyet érteni, sőt nem is lehet. Empátiára, elfogadásra kèsztet a könyv, ami sajnos a mai világból kihalófélben van. Biztosan elő fogom mèg venni.”

Tudatosan gyermektelenek · Rácz Laura Rebecca · Könyv · Moly

„Nagyon sokan még senkinek nem tudták, nem merték elmondani tudatosan vállalt gyermektelenségük történetét. … Ez valóban egy kíméletlenül őszinte könyv, a nekem megnyíló emberekkel mindenről beszélgettünk, nem volt tabu.”

Stream episode Tudatosan gyermektelenek – Rácz Laura Rebeka by Könyvben utazom – Oláh Andreával podcast | Listen online for free on SoundCloud

Tudatosan gyermektelenek – Rácz Laura Rebeka – Könyvben utazom Oláh Andreával | Podcast a Spotifyon

„A tudatosan gyermektelenek sokszor megkapják, hogy biztosan zakkantak, lelki sérültek, defektesek, pusztán amiatt, hogy nem akarnak gyereket. Pszichológus szakértő megszólaltatását éppen emiatt tartottam fontosnak, hogy körüljárjuk, ez valóban így van-e. ” 

Tudatosan gyermektelenek

Stream episode Tudatosan gyermektelenek Líra PR Partvonal 20220225 by Rácz Laura Rebecca podcast | Listen online for free on SoundCloud

„Törekedtem arra, hogy a tudatos gyermektelenség minél több aspektusát, ezt a végtelenül sokszínű, heterogén közösséget lehetőség szerint a maga teljességében mutassam meg a kötetben.”

Stream episode 20220225 Klubrádió Könyvklub Tudatosan Gyermektelenek by Rácz Laura Rebecca podcast | Listen online for free on SoundCloud

„A kötet végén két pszichológus is megszólal és ez összefoglalja az egész témát, felteszi az i-re a pontot. Fontos olvasmány, mert az empátiánkat fejleszti és tényleg elgondolkodtatja az embert, hogy egy-egy döntés mögött néha olyan okok állnak, amelyeket nem érzékelünk. Segíthet abban, hogy elfogadjuk mások döntéseit.”

A könyvajánló videó itt tekinthető meg.

„Bízom benne, hogy nem alkotunk ítéletet senki fölött mindaddig, amíg nem ismerjük a körülményeit, és egyáltalán: nem ítélkezünk. Sokféle úton el tud jutni egy nő oda, hogy legyen gyereke és oda is, hogy ne. Gyerekkel is lehet teljes, boldog életet élni és gyerek nélkül is. Egy szülő is lehet jó és értékes ember és egy gyermektelen is. Nem ez számít. Szívből remélem, hogy aki ezt a kötetet elolvassa, megsejt ebből valamit, és nem az alapján ítéli meg embertársait, hogy van-e gyerekük vagy nincs.” (Rácz Laura Rebecca)

Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek (részlet) | Olvass bele

„Rácz Laura Rebecca nem laboratóriumi, nem elvont elméleti kutatást folytatott, hanem ’csak’ beszélgetett. De lehet-e ennél fontosabb, meggyőzőbb, főleg ilyen intim téma esetében? A Tudatosan gyermektelenek megragadott, és nem is engedett el. Beszélgetéseibe az olvasó bevonódik, akár akarja, akár nem. A kérdéseket föltehetné ő is – magának és másoknak. A válaszok közül pedig sokat ő is mondhatna. Ez a mű tehát rólunk és nekünk szól. Az itt megszólalt szereplők egy társadalmi kisebbség tagjai, de ők is mi vagyunk. Mert gyerekes anya/apa is belesuttoghatta/sírhatta a párnacihába szomorú éjszakákon: „Kellett ez nekem? Nem lett volna könnyebb kettesben maradni, esetleg egyedül élni?” A könyv hiánypótló olvasmány, ráadásul igen érdekes. Amikor megismerjük egy csoport tagjai döntéseinek hátterét – magunkat is jobban megismerjük. És remélhetőleg, egyidejűleg megtanulunk empatikus beleéléssel – nem ítélkezve, pláne nem gyűlölködve – közeledni másokhoz, mások élethelyzetéhez. Kedvet szeretnék csinálni mindenkinek az elolvasásához.”

Orosz rulett? | Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek | Olvass bele

Zoltán Tamás interjúja velem a Rádió Bézsen. 

Első rész

Második rész 

„Azt, hogy mennyire nincs tematizálva Magyarországon a gyerekvállalás választhatósága, mi sem jelzi jobban a könyv címénél. Nincs szavunk sem az angolban childfree-childless kifejezésekkel jól elkülöníthető, két nagyon különböző életformára, amit talán a gyerekmentes – gyerektelen szópárral lehet a legjobban magyarítani. Magyarországon ez a különbségtétel jelenleg nem létezik. A társadalom szemében kizárólag gyerektelenség létezik, ami nem lehet választás kérdése. A gyereket nem vállaló egyén szükségképpen megfosztott valamitől, ha pedig nő az illető, akkor megcsúfolása a saját nemének, tekintettel arra, hogy a nő méhe köztulajdon, melyet kötelessége használni. Az önrendelkezés joga e tárgyban fel sem merül. Nem létezhet a kétfős család boldogan, ha azt egy pár alkotja, rájuk mindig sajnálattal, esetleg lenézően gondolnak mások: ők azok, akik soha nem ismerik meg, mi az igazi boldogság, és egyébként is, milyen nő az olyan, aki nem akar szülni? Ki lehet az az elvetemült nőstény, aki képes azt hinni, hogy maga választhatja meg az életútját? Innen szép nyerni  és ezért hiánypótló a Tudatosan gyermektelenek. A társadalom ezen kisebbségének is joga van mindahhoz, mint a többségnek, és ahhoz is, hogy ezen döntését pontosan ugyanolyan elfogadás övezze, mint a többségi döntéseket. Sokat kell még tanulni ehhez, amiben hatalmas segítség ez a kötet. Különösen a többségi gondolkodók figyelmébe ajánlom: a széles látókör, a nyitottság sokat segít. A kisebbségi gondolatokat forgatóknak pedig egyszerűen tudniuk kell, hogy minden rendben van velük. Miért ne lenne? Mindezek elfogadásához a megismerés az első lépés: ehhez visz közelebb ez a könyv. 

Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek

A Vénusz Projekt vendége voltam:

Tudatosan, gyermektelenül, tabuk nélkül Rácz Laura Rebeccával – Vénusz Projekt | Podcast a Spotifyon

A Könyvmustra vendége voltam, Nemes Annánál:

Könyvmustra – Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek – 2022.05.18. – YouTube

A nemazértde is kíváncsi volt a könyvre és mindarra a sok-sok társadalmi jelenségre, ami benne szerepel:

Nem azért, de…: S3E9: „Az én testem, az én döntésem” – Rácz Laura Rebecca a tudatos gyermektelenségről (anchor.fm)

Ez pedig egy tudatosan személyesebb hangvételű beszélgetés velem. Rónai Márta interjúja a colore.hu-n.

Rácz Laura Rebeccával a tudatos gyermektelenségről (colore.hu)

„Ez egy botránykönyv. Tabudöntögető írás. Felháborító téma. – a lista pedig végtelen lehet, ugyanitt pedig szeretném már a bejegyzés legelején leszögezni, hogy az én gondolkodásom valószínűleg nagyban eltér az átlag magyarétól… A könyv nemcsak a tudatosan választott gyermektelen életmódról értekezik, hanem elég kemény életutak is kirajzolódnak, ahol sokszor végtelen tiszteletet éreztem az interjúalany felé….Kiknek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a téma, nemtől és kortól függetlenül. Akik nem igazán vágynak utódra, azoknak azért ajánlom, mert a nem vagy egyedül érzését tudja erősíteni. Aki pedig már vállalt gyereket, vagy szeretne, szimplán látókör-tágítás szempontjából ajánlatos olvasmány. Ha pedig úgy gondolod, hogy a tudatosan gyermektelen emberek a pokol tüzén fognak elégni a döntésük miatt, akkor érzékenyítésből ajánlom a könyvet.”

Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek • Tekla blogol: életmód- és könyves blog (gyorgytekla.hu)

„Néha megnyugvást nyújt, ha az ember sorstársai tapasztalataival, érzéseivel, gondolataival, megküzdési stratégiáival találkozhat, így nagy kíváncsisággal nyitottam fel Rácz Laura Rebecca kulturális újságíró Tudatosan gyermektelenek: Életutak, döntések – Könyv a tabuk ellen kiadványát. A Partvonal kiadó gondozta könyv pontosan azt adta, amit vártam. Őszinte, átfogó, néha nyers, néha érzelemdús, tele van égetően fontos, megosztó témákkal, társadalmi kérdésekkel, tabukkal. … Ebben a könyvben a szerző olyan témákkal foglalkozik, mint a biológiai óra, az abortusz, az elbagatellizálás (Amikor megkérdőjelezik a childfree melletti döntést. Amikor próbálnak hatni a nőkre, hogy szüljenek. Amikor az időre fogják: „Majd később meggondolod magad!”), vazektómia. Körbejárja a gyermektelen életforma okait, a döntés meghozatalának alakulását, a különböző igen szélsőséges reakciókat.

Bárki is vagy, nő, férfi, gyermekes, gyermektelen, szingli, kapcsolatban élő, mélyülj el az önismeretben, dobd félre a stigmákat! Itt az idő. Most!”

Ilyen volt a Tudatosan gyermektelenek (nikiahatos.hu)

„A könyv őszinte, kitárulkozó és szókimondó stílusa nagyon sokat segít abban, hogy ez egy gördülékeny olvasás legyen, amiben különböző interjúkon keresztül fontosabb információk jönnek át. Ez nem egy odamondós vagy szájbarágós könyv, sokkal inkább egy elgondolkodtató könyv, ami számos izgalmas és kalandos életutat mutat meg. … Erőssége, hogy nem csak női szemszögből, hanem férfi szemszögből is megmutatja azt a fajta életstílust és gondolkodást, amiben egy élet gyerek nélkül is ugyanolyan értékes és igazi lehet, mint mindazoké akik gyereket vállalnak. … A könyvet mindenképp a szerző utószava koronázta meg, saját személyes és intim vallomása, ami nagyon szépen lekerekítette ezt a témát.”

Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek (konyvmoly.com)

„Egy ideális világban ennek a könyvnek nem is kellett volna megszületnie, mert ennyire intim döntésről senkit nem szabadna faggatni, és főleg nem elítélni azt, ha máshogy gondolkodik róla, mint amit a többség elvár. A riportok nagyon színesek, számos álláspontot ismerhet meg az olvasó. Külön köszönet magának az írónőnek, aki megosztotta a saját, személyes történetét, és ami fontos, olyan hangnemben és stílusban interjúvolta meg az alanyait, ami finoman, „hatásvadászat” nélkül kerekítette ki a témát. Rendkívül tanulságos volt számomra az is, hogy gyermektelenek is mennyire jól tudják szavakba önteni azt, amit egy anya is érezhet, pont ezért lenne jó, ha a „két oldal” nyitottabban állna egymáshoz. Egy szó mint száz: nekem nagyon tetszett, kifejezetten élveztem a végén az elemzéseket és a statisztikákat, sok meglepő eredmény született.”

Rácz Laura Rebecca – Tudatosan gyermektelenek (kitabu.hu)

„Provokatív borító, kíváncsiság és nyitott, tabudöntögető gondolatok jellemzik Rácz Laura Rebecca Tudatosan gyermektelenek című művét. Tanulságos és felszabadító, olykor felemelő, máskor mélységesen felháborító olvasmány a tudatosan választott gyermektelenséggel kapcsolatos tévhitekről, indulatokról és a legfontosabb gondolatról, miszerint mindig van választási lehetőségünk. A Tudatosan gyermektelenek című kötet igen fontos és hiánypótló olvasmány az empátia,  az érdeklődés és az ítélkezésmentes figyelem erejéről. Arról, hogy itt az ideje, hogy a társadalomban ne egymás kárára definiáljuk önmagunkat, hanem egymás álláspontját tisztelettel és figyelemmel fogadva alakítsuk ki véleményüket.”

Személyes történetek stigmákról, taburól és a gyermekmentes életről

„Ahogy a kötetből is kiderül, az elvárások teljesítése, a meggondolatlan normakövetés traumatikus helyzeteket eredményezhet. Visszaköszönő fordulat, hogy sok tudatos gyermektelennek azt jelzi vissza a környezetük, hogy „pedig jó szülők lennének” – paradox módon épp azon önreflexiós képesség és felelősségérzet miatt, ami miatt nem vállalnak gyereket.”

Miért olyan szörnyű, ha valaki nem akar gyereket? – Glamour

„Ha úgy vesszük, az a szűk, de szerencsére bővülő embercsoport, akik beintenek a manipulációnak és egy gyerek nélküli életet építenek maguknak tulajdonképpen úttörői egy olyan világnak, amelyben ez az életforma végre elfogadott lesz. Rácz Laura is úttörő e tekintetben, hiszen azzal, hogy megírta a könyvét hivatalos mederbe tette a témát. Nem lehet ezzel nem foglalkozni, főleg most, amikor a politikai, gazdasági változások, a bolygó, az éghajlat átalakulása, illetve az általános túlnépesedés is felteszik a maguk kérdéseit. Még ebben helyzetben is megy a szülésbe nyomasztás, miközben az emberiséget egyik katasztrófa éri a másik után.”

Elolvastuk Rácz Laura Rebecca Tudatosan gyermektelenek című könyvét | Marie Claire

„Néha megnyugvást nyújt, ha az ember sorstársai tapasztalataival, érzéseivel, gondolataival, megküzdési stratégiáival találkozhat, így nagy kíváncsisággal nyitottam fel a … Tudatosan gyermektelenek … kötetet. Ebben a könyvben Rácz Laura Rebecca olyan témákkal foglalkozik, mint a biológiai óra, az abortusz, az elbagatellizálás (amikor megkérdőjelezik a childfree melletti döntést, amikor próbálnak hatni a nőkre, hogy szüljenek, amikor az időre fogják: „Majd később meggondolod magad!”), vazektómia. Körbejárja a gyermektelen életforma okait, a döntés meghozatalának alakulását, a különböző igen szélsőséges reakciókat.”

http://www.tobbezerelet.hu/2022/06/olvasoi-elmeny-ilyen-volt-tudatosan.html

A könyv a tiktokon:

https://www.tiktok.com/@nikiahatos/video/7112708993591561477 

https://www.tiktok.com/@teklagyorgy/video/7137990065342516486