Ne legyen stigma, ha egy nő nem szül gyermeket – Nők, akik nem akarnak anyák lenni – Projekt

A Közelítő.hu-n projektet indítottam tudatosan gyermektelen nők témában. Azt tapasztalom, hogy ha egy nő nem akar gyereket, az még mindig nem egy neutrális dolog és sok gyűlölet, értetlenség, ellenségesség övezi. Ha ezen tudok változtatni legalább egy kicsit, szívesen megteszem.

Akit érint a téma, nyugodtan töltse ki a kérdőívet, teljesen anonim és 5 percnél többet nem vesz igénybe. Ha pedig valaki szeretné elmondani a történetét, szívesen készítek interjút vele, természetesen név nélkül. (Az info@kozelito.hu-ra írhattok). A felmérés eredménye és az interjúk alapján cikket írok.

/ Fotó: Miss Muslim

A nők mindenre képesek azért, hogy gyerekük szülessen … és azért is, hogy ne – tartja a mondás.

Csakhogy ha valaki nem akar anyává válni, sokszor azzal szembesül, hogy lenézik, megvetik, rosszabb esetben beszólogatnak neki, zaklatják, kiközösítik. Nő ez egyáltalán?! Sokan így reagálnak. De miért kellene értetlenségnek és ellenségességnek kísérnie azt, aki nem (vagy nem így) akarja beteljesíteni a női „princípiumot”?

Bántás és ítélkezés helyett ismerjük meg egymást, és fogadjuk el, hogy nem mindenki szeretne „a nagy könyv szerint” élni. Régóta foglalkoztat az a jelenség, amikor egy nő tudatosan nem vállal gyermeket.

A miértek, a döntések, az életutak- helyzetek érdekelnek. (Nem a meddőség vagy más egészségügyi okok miatti gyermektelenség most a téma, és nem is az örökbefogadás.)

Kérlek, csak olyan nők töltsék ki, akikre vonatkozik a kérdőív. Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

Rácz Laura Rebecca