Tudatosan gyermektelenek – Életutak, döntések – Könyv a tabuk ellen – Előrendelhető!

„Tabudöntögető”, „felkavaró”, „nagyon mély”, „nem is csak a gyermekvállalásról szól” – ilyeneket mondtak, akik már olvasták a kéziratot. Minden empátiámat, nyitottságomat, kíváncsiságomat, olykor dühömet, pozitív és kevésbé vidám gondolatomat és idegszálamat beleírtam ebbe a könyvbe. Fogadjátok szeretettel a Tudatosan gyermektelenek – Életutak, döntések – Könyv a tabuk ellen című kötetemet, amely már előrendelhető. A vállaltan gyermekmentes nők, férfiak és párok vallomásait, a velük készített mélyinterjúkat tartalmazó, 392 oldalas könyvem a Partvonal Kiadó gondozásában februárban jelenik meg. TOVÁBBI INFÓK A CIKKBEN!

_______________________

Még egyszer hálás köszönet mindazoknak, akik részt vettek a projektben: akár interjúalanyként, akár a kérdőív kitöltőjeként.

Hogyan született a könyv? 

2020 áprilisában tettem közzé az általam szerkesztett online kérdőívet. Még mindig libabőrös vagyok attól, hogy közel kilencszázan (!) töltötték ki és küldték vissza a válaszaikat. Hát ennyire forró ez a téma? Ennyire sok embert érint és ilyen sokan vágynak arra, hogy végre nyilvánosan kimondhassák, amit életük egyik legfontosabb döntéséről gondolnak? Igen. És igen. Ekkor határoztam el, hogy könyvet írok a témában.

Ne legyen stigma, ha egy nő nem szül gyermeket – Nők, akik nem akarnak anyák lenni – Projekt

Rengetegen kerestek meg, hogy személyesen is kiöntsék nekem a szívüket. Szerkesztői és terjedelmi okokból a kötetben nem jelenhetett meg minden mélyinterjú. Így is 392 oldalas lett! Ugyanakkor a gondolataitokat, az aranyköpéseiteket, a bölcsességeiteket és a sokszor karcosan megfogalmazott véleményeteket igyekeztem minél teljesebben megjeleníteni a könyvben. Végül több mint negyven emberrel beszélgettem hosszan (közülük sokakkal több alkalommal is) a tudatosan vállalt gyermektelenség okairól, hátteréről, családi viszonyaitokról, a döntés következményeiről és a nehézségekről, továbbá azokról az előítéletekről és bántásokról, amelyekben emiatt részetek van – a stigmáról, amit a társadalom sokunkra rásüt.

Felkavaró könyv. Mintha a megszólalók személyes ismerőseimmé válnának, mintha nekem mondanák el elképesztő nyíltsággal, zavarba ejtő őszinteséggel, hogy miért nem akarnak gyermeket vállalni, meg azt, hogy mit szól ehhez a külvilág.

(Urbanovits Krisztina, színész)

Miről olvashattok a könyvben?

A kötetben végül 17 nővel, 4 férfival, a Gyermekmentes Övezet Facebook-oldal alapítójával folytatott interjú kapott helyet. Ezen kívül megszólal benne két pszichológus, akik a beszélgetések során a szakértő szemével elemzik a tudatos gyermektelenség lelki okait. Konkrét tanácsok, praktikák is olvashatók arra vonatkozóan, miként védhetjük meg magunkat a család részéről érkező, sokszor szűnni nem akaró kérdezősködésekkel és kéretlen jótanácsokkal szemben. Két házaspárral készített interjút is olvashattok, köztük a Járai házaspárral, akik ebben a könyvben beszélnek először gyermektelenségük történetéről részletekbe menően és tiszteletreméltó őszinteséggel, bepillantást engedve nagyon személyes és intim terükbe is, megmutatva mindazokat a családi kötelékeket, nehéz örökségeket és lélektani mozgatórugókat, amelyek hozzájárultak e döntésükhöz.

Több hónapot töltöttem azzal, hogy a közvélemény-kutatásomra érkezett minden választ elolvassak, kijegyzeteljek, hogy ne maradjon ki semmi sem, amit fontosnak tartottatok elmondani, megosztani. Egy különálló, hosszú fejezet szól a könyvben erről is.

Zárásként pedig az én személyes történetem is olvasható.

Nagyon erős, nagyon jó, nagyon mély. Alig akad olyan történet, ami valahol nem maszatos, nem mocskos, nincs benne gyomorforgató epizód. És éppen ez a legizgalmasabb ebben a könyvben: egyfelől vonz és tovább akarom olvasni, másfelől azonban sokszor taszít az a sok szenvedés, emberi kegyetlenség, ami a felszínre kerül. És számomra nem is a gyerekvállalásról szól.

(Kocsis-M. Brigitta műsorvezető)

Kiknek szól?

Ez a kötet minden olyan nőnek és férfinak szól:

 • aki nem akar gyereket
 • akit ért emiatt bántás, hátrányos megkülönböztetés
 • aki akar(t) gyereket, de mentális vagy egyéb ok miatt tudatosan lemondott a szülővé válásról – a leendő gyermek és saját maga érdekében
 • akinek van gyereke, de valójában sosem akart szülő lenni
 • aki még nem döntötte el, hogy szeretne-e
 • akit érdekel a tudatosan vállalt gyermektelenség lélektani háttere
 • aki nagyon szeretne gyereket
 • akinek van gyereke, de kíváncsi a „másik” oldalra is
 • aki szívesen olvas személyes történeteket, a szokásostól eltérő életutakat
 • aki egyszerűen kíváncsi arra, hogy kik és milyenek a tudatosan gyermektelenek …

Azt gondolom, tényleg mindenkinek érdemes a kezébe vennie ezt a kötetet. Ha másért nem, hogy tágítsa a nézőpontját, megismerjen más véleményeket, kielégíthesse a kíváncsiságát, bekukkanthasson mások életébe, vagy, ahogy egy barátnőm ironikusan megfogalmazta, hogy „legyen kin köszörülnie a nyelvét.” Ez a könyv valóban nem (csak) a gyerekvállalásról szól, mert rengeteg égető társadalmi kérdés, tabu, egyéni és szociális probléma, transzgenerációs elakadás, közéleti jelenség kerül benne felszínre, ami miatt több jelentésrétege is létezik.

Úgy érzem, minden empátiámat, nyitottságomat, kíváncsiságomat, olykor dühömet, pozitív és kevésbé vidám gondolatomat és idegszálamat beleírtam ebbe a könyvbe. A szívem egy darabját beletettem. Fogadjátok szeretettel!

Férfiak, akik nem akarnak gyereket – Nektek tényleg könnyebb?

Ti mondtátok, én lejegyeztem

Az alábbi idézetrészleteket a könyvben megjelenő interjúkból szemeztem – a teljesség igénye nélkül –, hogy felvillantsam, többek között milyen témákról, nehézségekről, meg persze örömökről is, beszéltetek nekem.

 • „Tizenévesen sokat beszélgettem nőkkel a menzeszről, az anyaságról, és ezek a beszélgetések inkább a szorongásomat növelték a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban. Az is zavart, hogy a férfiak gyakran bántó megjegyzéseket tesznek arra, hogy a nők megőrülnek, amikor terhesek lesznek.”
 • „Rengeteg cikket és könyvet olvastam a témában, majd rátaláltam a tudatosan gyermektelenek Facebook-közösségére. Nekem ez hatalmas fellélegzés volt. Korábban tényleg azt hittem, hogy nem vagyok normális, velem van a baj, pszichológushoz is elmentem emiatt.”
 • „Az iskolában megnézették velünk a Néma sikolyt. Ez egy nagyon szuggesztíven abortuszellenes film, bennem mégis azt az érzést erősítette, milyen jó, hogy van abortusz.”
 • „Sok nőnek a szülésnél átszakad a gátja vagy átvágják. Nem akartam, hogy ez az én testemmel is megtörténjen. Ráadásul sokat olvastam az apaöltésről. Számomra igazi sötét aspektusa ez az egész gyerekvállalás témának.”
 • „Az orvosi rendelőben beszélgettem a házszomszéd nénivel, és mikor szóba került a gyerektéma, mondtam neki, hogy mi a férjemmel nem akarunk gyereket. Rendesen kikelt magából: „Maguk önző disznók!” – kiabálta, zengett a váró.
 • „Én mindig is szerettem volna gyereket. A mentális betegségem miatt azonban nem tudnám megadni a gyerekemnek, amire szüksége van, ezért elengedtem, hogy anya legyek.”
 • „Szülés-, gyerekszag, ürülék-vizelet és nyálfóbiám van. ”
 • „Amikor a legvégére harminchárom kilósra fogytam a 167 centis magasságomhoz, leesett, hogy ez már nem a fogyókúra. Később a terápiában a pszichiáterrel arra jutottunk, hogy az anorexia arra „kellett”, hogy el tudjam kerülni a gyerekvállalást, mivel leállt a menstruációm.”
 • „Azok, akik boldogságot találnak az utódnemzésben, és még jól is csinálják – vigyék tovább a fajt. Ez azonban nem mindenkinek való. Akik nem lelik ebben örömüket, rengeteg egyéb módon lehetnek hasznára a közösségnek, például gyógyítanak, építenek, tanítanak, élelmiszert termelnek, szállítanak és így tovább.”
 • „Nekem a saját szüleim lettek a gyerekeim. Ha én nem megyek oda segíteni, takarítani, ellátni őket, ott halnak meg abban a lakásban.”
 • „A feleségemmel mi egymás gyerekei vagyunk.”
 • „Egy gyerekkel gyakorlatilag teljesen újra kéne tervezni az életünket, azt, amiért küzdünk, és amiben mind a ketten megtaláljuk az örömünket. És ha tudom, hogy van esély arra, hogy egy kisember ezt tönkreteheti, akkor köszönöm, én lemondok róla.”
 • „Nekem mint nőnek sokkal nehezebb ez a teher, mint a férjemnek. Azt érzem, defektnek gondolják, hogy nő létemre ki merem mondani, hogy nem kell gyerek.”
 • „Nagyon sokat randiztam, és volt, hogy a második, harmadik találkozón közölte a nő, hogy azért nem akar tőlem semmit, mert nem bízik egy olyan férfiban, akinek nincsenek gyerekei.”
 • „Utazgatni, bulizni, pihenni szeretek. Szeretem a kényelmes életemet, amibe egy síró, szaró, húsz év múlva a szüleit utáló gyerek nem fér bele. A vazektómiát is nyíltan felvállalom.”
 • „Kettőnk közül én vállaltam a sterilizálást, és a férjem mindenben támogatott.”
 • „Ma Magyarországon magánemberként is problémákat okozhat, ha valaki felvállalja a tudatos gyermektelenségét, de egy ezt „propagáló” oldal létrehozójának és üzemeltetőjének lenni: öngyilkosság.”
 • „A tudatosan vállalt gyermekmentességgel, úgy érzem, megütöttem a jackpotot!”
 • „Akár vállalunk gyereket, akár nem, tisztában kell lennünk önmagunkkal.”
 • „Akármennyire szeretjük a szüleinket, nekünk nem feladatunk, hogy boldoggá tegyük őket. Nem lehet feladatként adni senkinek, hogy unokát szüljön.”
 • „Köszönöm a lehetőséget még egyszer. Különösen szerencsésnek érzem magam, amiért majd a könyvedet letehetem a szüleim elé, felvállalva mindent, ami abban szerepel.”

Így juttok hozzá a könyvhöz. Tiszteletpéldányok, zártkörű dedikálás

Ha érdekel a téma, netalán érintett vagy, sőt, te is szívesen ajándékoznál egy-egy kötetet a szüleidnek, testvérednek, a párodnak, az értetlenkedő rokonoknak, azoknak a barátaidnak, akik elfogadnak gyermek nélkül is és azoknak, akik még mindig a babával nyaggatnak, jó hírem van: a könyv előrendelhető, ezen a linken.

VÁRHATÓ MEGJELENÉS: 2022. FEBRUÁR 23.

Akiknek az interjúi bekerültek a kötetbe, azoknak 1-1 tiszteletpéldánnyal köszönjük meg a kutatásban való részvételt. A Kiadóval zártkörű, exkluzív eseményt is tervezünk, ahol személyesen is találkozhatunk, és ahol szívesen dedikálom is majd a könyvet azok számára, akik ezt szeretnék. Ezzel kapcsolatban később még adunk tájékoztatást. Addig is, segítség lenne a számunkra a tervezésnél, ha megírnátok akár itt, akár privát üzenetben vagy az info@kozelito.hu e-mailcímre, hogy eljönnétek-e a zártkörű beszélgetésre (természetesen amennyiben ezt majd a járványhelyzet lehetővé teszi).

Tabukat feszeget, amikor a gyereket tudatosan nem vállaló nők és férfiak döntésének kulturális és társadalmi hátterét tárja fel. Attól félünk, amit nem ismerünk, ám ezzel a kötettel közelebb kerülhetünk a tudatosan gyermektelenek megismeréséhez, megértéséhez és elfogadásához.

(Vándorboy, azaz Csonka Gábor, világutazó, blogger)

Le a tabukkal! Le a stigmával! Éljen a sokszínűség! Éljenek az önazonos emberek! Senkinek ne kelljen szégyenkeznie amiatt, hogy nem vállal gyereket!

Ha egyetértesz ezzel, rendeld meg a könyvet. És vidd hírét!